O AUTORKI ROMANA I JOŠ PONEŠTO



 

Harper Li rodila se 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami kao četvrto, i najmlađe, dete u porodici. Otac, Amasa Kamnam Li bio je urednik u novinama, a posle advokat i državni službenik. Komšija i najbolji prijatelj iz detinjstva bio joj je Truman Kapote, koji joj je poslužio kao model za lik dečaka Dila u romanu Ubiti pticu rugalicu. Studirala je pravo na Univerzitetu u Alabami, ali je odustala u poslednjem semestru. Preselila se u Njujork i 1950ih radila na šalteru za rezervacije međunarodne avio kompanije. Godine 1959. pomagala je Kapoteu u prikupljanju podataka za njegov roman Hladnokrvno ubistvo, i s njim putovala u Kansas.
Svoj roman Ubiti pticu rugalicu prerađivala je i doterivala zajedno s urednikom Tejlorom Hohofom dve i po godine. I nakon što je bio objavljen I960, odmah je postao bestseler. Sledeće godine, 1961. za njega je dobila Pulitze-rovu nagradu, a potom je prema romanu snimljen film u režiji Roberta Maligaana. Za ulogu advokata Atikusa iz romana Gregori Pek je dobio Oskara. U to vreme Harper Li je imala trideset i četiri godine i izjavila je: "Želim da budem Džejn Ostin južne Alabame." - ali nije napisala nijedan drugi roman.
Objavila je samo nekoliko eseja u časopisima.
Živi povučeno od javnosti između rodnog Monrovila i Njujorka


Roman Ubiti pticu rugalicu je ne samo jedno od najpopularnijih i najčitanijih dela američke književnosti, prodat u desetine miliona primeraka, preveden na mnoge jezike, nego i klasično delo koje književna kritika visoko vrednuje. Do trideset i trećeg američkog izdanja na koricama se pojavljivao citat autorkinog najboljeg prijatelja Kapotea: "Taj predivan roman-prvenac je napisao neko poseban: pisac koji duboko oseća život, koji ima toplinu i autentičan smisao za humor."
Stvarno, možda je tajna trajne omiljenosti tog romana upravo u toplini i posebnoj duhovitosti, u lirskoj eleganciji kojom je napisan, u saosećajnosti i predanosti kojom posmatra život, u poverenju u ljudsku snagu i nezaboravnom isijavanju, tako do te mere upečatljivom, da nekom čarolijom prenese čitaoca u svet male mudrice Džin Luiz Finč, prepoznatljive kao Skaut, koja je pripovedačica priče, njenog brata Džema, prijatelja Dila i iznadsvega upečatljivog oca Atikusa.
Pre svega, to je roman o odrastanju, o doživljavanju sveta deteta koje počinje da shvata razliku između dobra i zla, o suočavanju sa svetom koji nije uvek dobronameran i naklonjen ni deci a kamoli odraslima, pa potom i delo o rasizmu, društvenim nepravdama i njihovu poreklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti. Zbog toga uverljiv glas vragolanke Skaut u svakom vremenu zvuči verodostojno i prisno.


--------------------------------------------------------------------
_________________________________________________________________________

To Kill A Mockingbird (1962) soundtrack (OST)

http://www.torrentreactor.net/torrents/3259668/To-Kill-A-Mockingbird-%281962%29-soundtrack-%28OST%29 

To Kill A Mockingbird (1962) movie/film 

http://extratorrent.com/torrent/1076892/To+Kill+A+Mockingbird+%281962%29+%28SiRiUs+sHaRe%29.html

To Kill A Mockingbird (1962) prevod (srpski)

http://rs.titlovi.com/prevodi/to-kill-a-mockingbird-62681/ 

_____________________________________________________